Połączenie pomidorów z pożywnym farszem to strzał w 10. Na ten obiad czeka cała rodzina

Dodano:
Faszerowane pomidory Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli lubicie faszerowane warzywa na obiad, koniecznie musicie przetestować ten przepis. Pomidory z sycącym nadzieniem nie tylko doskonale wyglądają, ale też świetnie smakują. W moim domu błyskawicznie znikają z talerzy.

Faszerowane warzywa to doskonały pomysł na pożywny obiad. Nawet jeśli nadziewamy je mięsem, są lekkostrawne i zjadamy je z wielką przyjemnością. To zasługa warzywnej otoczki, która wzbogaca danie w pyszne soki i daje mu niepowtarzalną konsystencję. W moim domowym repertuarze mam przepis na faszerowaną paprykę i cukinię, a ostatnio także pomidory. Te z pożywnym farszem i jajkiem na wierzchu okazały się prawdziwym hitem.

Jakie pomidory są najlepsze do faszerowania?

Pomidory przeznaczone do faszerowania powinny być dość duże, by zmieściły sporo pysznego nadzienia. Powinny też być dobrze dojrzałe, ale twarde. Dzięki temu po pieczeniu zachowają apetyczny kształt. Zważywszy na to, że pomidory przed nadzianiem trzeba wydrążyć, dobrze tu sprawdzą się niezbyt mięsiste pomidory, które mają sporo soczystego miąższu. Te szybciej i łatwiej się wydrąża.

Jak zrobić pomidory zapiekane z pożywnym farszem?

Pomidory przeznaczone do zapiekania nadziewam pożywnym farszem, składającym się z mielonego mięsa i ryżu. Ryż trzeba wcześniej ugotować, a mięso podsmażyć, bo czas zapiekania całości nie jest zbyt długi. Na wierzch zaś wybijam jajko. W czasie pieczenia powinno ściąć się same białko, a żółtko powinno pozostać półpłynne. Wtedy w czasie jedzenia nada potrawie wybornej, aksamitnej konsystencji.

Przepis: Pomidory faszerowane

Zapiekane pomidory faszerowane ryżem, mięsem i jajkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 małe jajka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pomidorówPomidory umyj, wytrzyj, odkrój z nich czapeczki. Przy pomocy nożyka i łyżeczki wydrąż miąższ z pomidorów, uważając, by nie uszkodzić ścianek. Wyjęty z pomidorów miąższ posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso, całość przesmaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku, całość chwilę przesmaż. Potem dodaj do mięsa posiekany miąższ z pomidorów, trochę soli, pieprzu i ziół i duś całość, aż odparuje nadmiar płynu. Mięso wymieszaj z ryżem, dopraw do smaku.
  3. Nadziewanie pomidorówWydrążone pomidory wypełnij przygotowanym farszem, pozostawiając trochę miejsca na wierzchu. Na każdy pomidor wybij ostrożnie po jednym jajku. Możesz je oprószyć solą i pieprzem.
  4. Pieczenie pomidorówDo przecieru pomidorowego dodaj dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem, przelej do naczynia do zapiekania. Na sosie ułóż nadziane pomidory. Całość piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.

Inne pomysły na farsz do pomidorów

Farsz do pomidorów można też przygotować nieco inaczej. Mięso zamiast z ryżem można połączyć z kaszą lub kuskusem. Farsz może też składać się z kuskusu wymieszanego np. z serem feta i ziołami. Dobrym pomysłem jest też nadzianie pomidorów podduszonym szpinakiem albo farszem z soczewicy i podsmażonej cebuli. Każdy z tych farszów świetnie będzie się komponował z jajkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...